Tanfolyamok

Dunaújvárosi Babahordozó Klub

2014. október 31. péntek 10-11 óra


Elöl hordozás tanfolyam

jelentkezés alapján

 

Háton- és csípőn hordozás tanfolyam

2014. október 29. szerda 15 óra

2014. október 30. csütörtök 15 óra

 

Jelentkezés

A tanfolyamokra, és a Maszatkaland kreatív foglakozásokra előzetes bejelentkezés szükséges.
e-mail: info@csoppkendo.hu
telefon: 20/534-65-23

Online jelentkezés

Friss képek a galériákból
 
 

Hordozás melegben és hidegben

HORDOZÁS NYÁRON 

Beköszöntött a jóidő. 30 fok, árnyékban. Hogyan hordozzunk nyáron?

Nem izzad meg a baba a kendőben? És a hordozó személy?

30-35 fokban mindenki izzad, kendő nélkül is. :) 30 fokban eleve nem indulunk hosszú sétákra, ha nem muszáj, sem kendővel, sem babakocsival, sem egyéb módon. A késő délutáni órákban már nem tűz annyira a nap, akkor nyugodtan nekivághatunk a kis batyunkkal. Az izzadás foka minden babánál és mamánál más. Én alapesetben nem vagyok túl izzadós, így abszolút nem volt probléma a májusban, majd a júliusban született kisfiaimat egész nyáron kendőben hordozni.

 

Hogyan öltöztessem a babát?

A lehető legkevesebb holmit adjuk a babára, vagyis maximum pelenkát, és esetleg egy vékony ujjatlan pamut bodyt.  :) Ha csak pelusban tesszük a kendőbe, a táskánkban azért legyen valami kisruha, amit rá tudunk adni, ha kivesszük a kendőből.

Fontos kellék a sapka, a legjobb ha széles karimájú, vagy olyan a hátulja, hogy a vállakat is takarja (ha a kendő nem teszi) a naptól.

A kilógó részekre, (nyak, esetleg hát, lábikók) mindenképp kenjünk magas faktorszámú naptejet!

 

És hogyan öltözzön a hordozó személy?

Ha nem éppen étterembe készülünk, akkor mi is a lehető legkevesebb ruhát öltsük magunkra. :) Fürdőruha felső, vagy vékony felsőrész... Meg lehet úgy kötni a kendőt, akár elöl, akár hátul, hogy teljesen takarjon, így nem szükséges túlságosan aláöltözni.

Ha nagyon melegünk van, védhetjük magunkat (és persze a babát) egy nagy ernyővel is.

 

Milyen kötést kössek?

Mindenkinek vannak kedvenc kötései, de nyáron célszerű olyat választani, amiben a legkevesebb kendőréteg öleli körbe a babát.

Elöl hordozásnál ilyen a kenguru kötés, vagy a belül körülkötött kötés - nem szétterített szárakkal, ahol egyetlen réteg kendő van a baba hátán.

Csípőkötések közül is érdemes az egyszerű csípőkötést kötni, aminél szintén egy réteg kendő van a babán.

Háti hordozásnál pedig kedvelt nyári kedvenc a "batyu", az egyszerű háti kötés. Nagyobb babánál (kb. 8-9 hónapos kortól) szóba jöhet a tibeti kötés is, aminél a gyerkőc háta teljesen szabadon van, így a legkevésbé melegíti a kendő, de hosszú távon nem biztos, hogy célszerű választás ez a kötés.

 

Milyen kendővel?

Azt gondolnánk, hogy mindenképpen vékonyabb kendővel jó kötni nyáron, hiszen az kevésbé melegít... de annyival nem szellősebb egy vékonyabb kendő, mint amennyivel rosszabb vele hordozni. Kisebb babával még megoldás lehet egy vékonyabb gézkendő, de nagyobb súlyú babánál háton bizony hamar húzni, vágni kezd. Akkor inkább legyen egy kicsit melegem. :)

Jó, ha minél világosabb színű kendővel hordozunk, egy fehér-natúr kendő szívja legkevésbé magába a meleget.

Nagyobb gyerkőcnél alternatíva lehet a kendő helyett a mei tai (kötős kenguru), amiből már létezik UV szűrős változat is.

  egyrétegű kötés, gézkendővel egyrétegű kötés, gézkendővel

___________________________________________________________________________________

HORDOZÁS TÉLEN

 

Télen, rossz időben sem kell lemondanunk a kendőzés öröméről, van viszont néhány jótanács, amiket szem előtt tartva valóban élmény lehet a mínuszokban történő hordozás is.

» Érdemes beszerezni egy jó nagy kabátot, ami alatt a baba és Te is kényelmesen elfértek. Ez lehet egy sima, jó két számmal nagyobb kabát, például ha télen voltál nagypocakos, az akkor viselt kabátod megfelelő lehet. Vannak speciálisan hordozáshoz kialakított kabátok, amelyekkel elöl és háton is hordozhatunk, a baba fejének külön kis patentokkal, zippzárral szabályozható nyílás van. Hordozós kabátot vehetünk különböző hordozós webáruházakban, vagy használtan hordozós fórumon, de ügyeskezű anyukák otthon is megvarrhatják (pl. így vagy így)

» A közös kabát addig lehet jó, ameddig a baba a séták alkalmával biztosan a hátunkon marad. Ha azonban már jár, és lekéreckedik, akkor Neki is szüksége van külön kabátra. Ilyen esetben megoldás, ha viszünk a táskában egy kabátot/csizmát Neki is.

» Kabáton kívül nem kényelmes hordozni, a csúszós télikabátokon nem tart megfeleleőn a kendő, lecsúszható a vállunkról hordozás közben. És a babának sem kényelmes vastag overallban a vastag kabáttal fedett hátunkon.

» Hasznos lehet a baba lábára egy lábszárvédő, az ún. babylegs. Általában az a javaslat, hogy a hordozós kabát alá ne öltöztessük fel a picit, az a ruha legyen rajta, amiben otthon is van, hiszen a teste a kabát alatt kendőben lesz, szorosan a hordozó személyéhez simulva. A lábairan azonban ajánlatos lábszármelegítőt, és vasgat zoknit, gyapjú-lábbelit adni.

» Esőben elő egy nagy közös esernyőt, és indulhatunk a dolgunkra.

 
esőben, hidegben sem kell lemondanunk a hordozásról esőben, hidegben sem kell lemondanunk a hordozásról